Use this dismissible announcement area to promote sales and important site-wide messages.

Prudenţa în relaţie

Ce înseamnă să fii prudent într-o relaţie? Poate să nu te laşi vulnerabil, să aştepţi, ca pe o condiţie, deschiderea celuilalt tu rămânând în observare, să limitezi nevoia de a te exprima, având convingerea că astfel eviţi discuţii contradictorii, să te laşi purtat de dorinţa partenerului, tu poate având altă viziune asupra unei situaţii date, pe care te fereşti să o exprimi.

Prudenţa în relaţie poate îmbrăca multiple forme, are la bază frica şi naşte inacţiune.

Când ai o relaţie şi vrei ca ea să te bucure, să aibă un sens în viaţa ta, să evolueze, să îţi aducă un plus al calităţii experienţei tale, care este motivul prudenţei?

Unicul motiv este teama, iar ea se poate ramifica, fie în teama de a pierde acea relaţie, fie teama de a suferi din nou. În funcţie de istoricul tău la acest capitol, teama îţi dictează una dintre aceste direcţii.

Dacă ai teama de a pierde relaţia, este evidentă starea ta de dependenţă faţă de un partener sau de un confort aparent, chiar dacă acel cineva poate nu îţi este potrivit.

Când teama ta îţi dictează gândul unei noi suferinţe, este evident că traumele tale sunt atât de adânci şi poate încă nevindecate, încât, din prudenţă, preferi să rămâi observator de pe margine, deşi ţi-ar plăcea să fii personaj în cadrul relaţiei.

Ce faci când îţi este frică? Nu acţionezi, iar această stare de fapt duce la acumulare de frustrări, alte frici sau adâncirea celor existente, degradarea relaţiei sau chiar pierderea ei.

Aşa că oricât de frică ţi-ar fi să nu se întâmple lucrul de care tu te ascunzi, tot la el ajugi, deoarece eşti blocat în acea bulă a prudenţei şi a inacţiunii de care, de fapt, vrei să fugi. Este un cerc vicios pe care vrei să îl eviţi, dar nu realizezi că te învârţi deja în el alegând prudenţa.

Pentru ca o relaţie să fie funcţională, ea are nevoie de comunicare deschisă, care să ducă la cunoaşterea reciprocă a celor doi, la evoluţia şi creşterea sănătoasă a relaţiei, elemente necesare care îi asigură durabilitatea în timp.

Când eşti prudent în relaţie nu eşti pregătit pentru acea relaţie, deşi poate ţi-o doreşti. Ai traume personale de vindecat, ai frici nefondate, ai aşteptări nefireşti de la celălalt, ai nevoi de satisfăcut, pe scurt, un drum lung de parcurs înainte să faci pasul în noua relaţie.

Cum îi poţi pretinde celuilalt deschidere dacă tu nu o practici!? Deschiderea poate să îmbrace forma unui troc “oferă şi ţi se va oferi”. Însă într-o stare de bine şi în mod asumat.

Dacă aştepţi să oferi numai după ce ţi se va oferi, acela nu este un schimb care să facă bine. Este un schimb sub condiţie, o formă de manipulare care, din nou, naşte frici, inacţiune, dezamăgire şi blocaj.

Dacă simţi să oferi deschidere, fă-o fără să aşterni multe gânduri pe acea emoţie şi stare de libertate. Acţionează din ceea ce simţi în mod liber şi necondiţionat şi sigur vei primi deschidere.

Relaţia nu ar trebui să fie aşezată exclusiv la nivel mental. Ea nu poate funcţiona pe bucăţi, ci are nevoie de tine întreg, iar pentru acest lucru evită să te laşi pradă gândirii excesive.

La nivel mental se crează blocaje, deoarece menirea gândurilor este aceea de a te proteja, iar cum gândul tău nu face diferenţa între situaţiile de care trebuie să te protejeze sau nu, el se va instala cu aceeaşi rigiditate chiar şi într-o experienţă de iubire.  

Fii autentic în viaţa ta, adu acea autenticitate şi în relaţie, fii deschis, vulnerabil, oferă iubire, compasiune, înţelegere, păstrează-te vertical de fiecare dată, dar nu fii egoist, fii uman, fă greşeli şi îndreaptă-le, cere-ţi iertare când este cazul, comunică orice te apasă, învaţă să ceri de la partener, fii deschis să primeşti, oferă fără îngrădire, trăieşte acea relaţie.

Dacă îţi umpli mintea de gânduri pornite din prudenţă, acea relaţie este sortită eşecului înainte de a începe. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te laşi pradă manipularii doar pentru că aşa ai înţeles să nu fii prudent.

Înseamnă că dacă vrei să trăieşti la maximum potenţialului relaţiei, elimină blocajul prudenţei ca pe o condiţie impusă.

Care este riscul? Să realizezi, după perioada de descoperire, că partenerul nu este potrivit cu tine, iar relaţia să nu reziste.

Care este câştigul? Experienţa acumulată şi poate chiar relaţia pe care ţi-o doreşti.

Cu siguranţă merită riscul încercării. Orice blocaj este nesănătos şi, în realitate, nu te păzeşte de nimic.

Experienţele vin în viaţa ta pentru a le trăi, aşa că lasă-te implicat.

Rămâi conectat

Te anunțăm când apar noi perspective pătrunzătoare
Thank you! Your submission has been received!
An error occurred, please check your input.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI