Use this dismissible announcement area to promote sales and important site-wide messages.

Eşecul, o experienţă pozitivă.

Poate părea şocant, absurd, contradictoriu sau de neînţeles. Cum ar putea eşecul să fie, vreodată, o experienţă pozitivă?!

Întotdeauna este. Depinde cât de pregătit eşti să îi dai acest înţeles în viaţa ta.

Chiar şi atunci când eşuezi poţi alege să priveşti eşecul din perspectiva unei lecţii de viaţă care a venit pentru a te învăţa ceva, a te face să descoperi ceva, a te îndepărta de ceva sau a te scoate dintr-un mediu ostil.

Vei observa în timp că, eşecul nu a fost deloc o experienţă rea, ba din contră, a avut un efect vindecător şi necesar.

Crezi că eşecul vine în viaţa ta întâmplător? Crezi că te vânează, crezi că are ceva împotriva ta şi te aşteaptă la colţ să îţi facă rău? Deloc.

Tot tu i-ai găsit această denumire, uşor de speriat, dar este o experienţă ca oricare alta.

Ea devine traumatizantă atunci când, poate, ai aşteptări nerealiste, iar când ele nu se întâmplă cum vrei tu, iată eşecul! Urmează perioada de blamare, victimizare, degradare şi frică.

Cu siguranţă o experienţă numită “eşec” te va ţine puţin în inacţiune, te va face să îţi pierzi parţial încrederea, vei lăsa frica să preia controlul, te va duce într-o zonă întunecată.

Dar nu experienţa în sine te va ţine captiv, ci teama de a merge mai departe.

Eşecul este un episod care se arată şi pleacă. El nu poposeşte prea mult pentru că nu asta este menirea lui. Dar dacă nu îl vei trata ca pe o intervenţie temporară vei rămâne blocat şi temător.

Este o chestiune de alegere personală. Poţi alege să rămâi o victimă a unei experienţe care nu a dobândit rezultatul gândit sau dorit de tine sau poţi alege să îi dai eşecului locul potrivit, adică să îl vezi ca pe un episod pe care ai putut, din nou, să îl depăşeşti.

Ceea ce va face diferenţa va rămâne întotdeauna latura din care vrei să vezi eşecul.

Încearcă să priveşti eşecul din viaţa ta, indiferent de natura lui, ca pe o experienţă pozitivă.

Cum poţi face asta? Simplu: întelege-i intervenţia şi nu te împotrivi. Acceptă-l, dă-i timpul şi spaţiul cuvenit, analizează-l pe toate părţile, extrage-ţi din el lecţia cu care a venit, i-aţi “la revedere” de la el şi lasă-l să plece.

Alege să îi atribui un loc din care să îl priveşti detaşat şi împăcat cu gândul că ai reuşit să îl integrezi în mod corect.

Simplu, nu? Poate ţi se va părea o înşiruire de cuvinte greu de pus în practică. Nu este deloc aşa. Dacă ai la îndemână un episod de eşec care te-a încercat şi pe care l-ai depăşit, gândeşte-te cum eşti acum, la ceva timp distanţă de el.

Cum ţi se pare? Ce este diferit acum, comparativ cu acel moment? Conturează-ţi singur o analiză.

Este cât se poate de evident faptul că, orice moment poate fi depăşit, chiar şi unul cu o greutate şi un impact masiv în viaţa ta. Se poate orice în viaţa asta dacă speri, crezi şi întreprinzi acţiuni în direcţia dorită.

Rămâi conştient de faptul că eşecul este ceva natural în viaţa ta. Adică, asemenea naturii tale umane imperfecte, şi acţiunile tale pot atrage situaţii mai puţin favorabile sau nepotrivite cu tine, care te vor face să eşuezi. Însă, odată ce reuşeşti să descoperi mecanismele de integrare, înţelegere şi acceptare a unei astfel de situaţii, totul devine natural şi firesc.

Acceptă eşecul din viaţa ta într-un mod potrivit ţie şi nu îi da putere, pentru că este posibil să genereze distrugere. Limitează-l şi aşază-l într-un loc pe care tot tu îl stabileşti şi, când este timpul, lasă-l să plece sau părăseşte-l.

Nu lăsa amintirea lui să te deranjeze, dar fii mereu mândru că şi datorită acelui eşec, tu eşti astăzi mai bun, mai măreţ în viaţa ta.

Momentele de bucurie vor alterna întotdeauna cu experienţe mai puţin mulţumitoare. Cu siguranţă că ai vrea să existe numai stare de bine, însă totul funcţionează în echilibrul, iar natura lui de simetrie va atrage şi partea opusă.

Nu trebuie să disperi dacă o experienţă a eşecului poposeşte în viaţa ta mai mult decât ai dori sau dacă nu este cea pe care o aşteptai în acel moment.

Înseamnă că acolo lucrurile trebuie să se balanseze într-un mod corect şi potrivit cu tine. Când vei avea înţelegerea acestui fapt şi vei avea capacitatea firească să accepţi, orice experienţă va căpăta un sens.

Oricât de dureros sau neplăcut ar putea fi un episod al eşecului, nu este atât de rău pe cât poate părea. Primeşte-l cu zâmbet şi limitează-l aşa cum simţi.

Povesteşte-mi un eşec din viaţa ta şi cum ai învăţat să îl depăşeşti. Ne putem inspira reciproc din experienţele noastre.

Rămâi conectat

Te anunțăm când apar noi perspective pătrunzătoare
Thank you! Your submission has been received!
An error occurred, please check your input.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI