Poate părea şocant, absurd, contradictoriu sau de neînţeles. Cum ar putea eşecul să fie, vreodată, o experienţă pozitivă?!
Întotdeauna este. Depinde cât de pregătit eşti să îi dai acest înţeles în viaţa ta.
Chiar şi atunci când eşuezi poţi alege să priveşti eşecul din perspectiva unei lecţii de viaţă care a venit pentru a te învăţa ceva, a te face să descoperi ceva, a te îndepărta de ceva sau a te scoate dintr-un mediu ostil.
Vei observa în timp că, eşecul nu a fost deloc o experienţă rea, ba din contră, a avut un efect vindecător şi necesar.
Crezi că eşecul vine în viaţa ta întâmplător? Crezi că te vânează, crezi că are ceva împotriva ta şi te aşteaptă la colţ să îţi facă rău? Deloc.
Tot tu i-ai găsit această denumire, uşor de speriat, dar este o experienţă ca oricare alta.
Ea devine traumatizantă atunci când, poate, ai aşteptări nerealiste, iar când ele nu se întâmplă cum vrei tu, iată eşecul! Urmează perioada de blamare, victimizare, degradare şi frică.
Cu siguranţă o experienţă numită “eşec” te va ţine puţin în inacţiune, te va face să îţi pierzi parţial încrederea, vei lăsa frica să preia controlul, te va duce într-o zonă întunecată.
Dar nu experienţa în sine te va ţine captiv, ci teama de a merge mai departe.
Eşecul este un episod care se arată şi pleacă. El nu poposeşte prea mult pentru că nu asta este menirea lui. Dar dacă nu îl vei trata ca pe o intervenţie temporară vei rămâne blocat şi temător.
Este o chestiune de alegere personală. Poţi alege să rămâi o victimă a unei experienţe care nu a dobândit rezultatul gândit sau dorit de tine sau poţi alege să îi dai eşecului locul potrivit, adică să îl vezi ca pe un episod pe care ai putut, din nou, să îl depăşeşti.
Ceea ce va face diferenţa va rămâne întotdeauna latura din care vrei să vezi eşecul.
Încearcă să priveşti eşecul din viaţa ta, indiferent de natura lui, ca pe o experienţă pozitivă.
Cum poţi face asta? Simplu: întelege-i intervenţia şi nu te împotrivi. Acceptă-l, dă-i timpul şi spaţiul cuvenit, analizează-l pe toate părţile, extrage-ţi din el lecţia cu care a venit, i-aţi “la revedere” de la el şi lasă-l să plece.
Alege să îi atribui un loc din care să îl priveşti detaşat şi împăcat cu gândul că ai reuşit să îl integrezi în mod corect.
Simplu, nu? Poate ţi se va părea o înşiruire de cuvinte greu de pus în practică. Nu este deloc aşa. Dacă ai la îndemână un episod de eşec care te-a încercat şi pe care l-ai depăşit, gândeşte-te cum eşti acum, la ceva timp distanţă de el.
Cum ţi se pare? Ce este diferit acum, comparativ cu acel moment? Conturează-ţi singur o analiză.