Use this dismissible announcement area to promote sales and important site-wide messages.

EMOŢIILE

Emoţiile sunt pentru cei slabi!

Emoţiile sunt pentru femei!

Bărbatul nu trebuie să îşi arate slăbiciunile!

Emoţiile sunt gânduri.

Emoţiile? Nişte prostii!”

Îţi sunt cunoscute aceste afirmaţii? Şi tu le exprimi? Cât de des?

Bărbaţii nu îşi exprimă emoţiile. Nu este regulă, există şi excepţii, dar este o majoritate.

Emoţiile nu sunt slăbiciuni, prostii şi nici gânduri exclusive.

Emoţiile sunt reacţii, stări, percepţii senzoriale limitate în timp, care dau naştere, mai departe, unor gânduri sau sentimente, în funcţie de situaţiile care au generat acele emoţii.

Ele pot fi declanşate de orice stimul exterior şi sunt experimentate, în egală măsură, atât de bărbaţi cât şi de femei.

De ce femeile le exprimă mai uşor, iar bărbaţii spre deloc, este o chestiune ŞI de educaţie. Şi strict la acest capitol, al educaţiei ne referim acum. Iar baza subiectului are în analiză oameni echilibraţi şi asumaţi în vieţile lor.

Copiii - băieţi sunt educaţi să nu îşi exprime emoţiile. Motivul? Un băiat, viitor bărbat, trebuie să fie puternic, să nu îşi arate slăbiciunile, să nu plângă, să nu spună ce simte, ce nevoi are, ce aşteptări, dorinţe sau trăiri, trebuie să fie bărbat şi atât.

Ce înseamnă acest lucru? De unde această concepţie?

Bărbaţii sunt fiinţe umane ca şi femeile. Dacă femeile au o înclinaţie mai facilă spre a îşi exprima emoţiile, indiferent de modalitatea prin care o fac, acest lucru nu înseamnă că bărbaţii nu experimentează emoţii. Şi încă cum!

De multe ori bărbaţii pot avea o profunzime a trăirilor mult mai accentuată comparativ cu femeile dar, din educaţia precară, îşi înfrânează exprimarea emoţiilor. Rezultatul? Suferinţă, dezechilibru, temeri, neacceptare, nepotrivire, tumult mental, fugă, blocaj.

A îţi exprima emoţiile nu înseamnă că eşti fals, neasumat, fricos sau mai puţin bărbat.

Înseamnă că ai capacitatea să fii conştient de vulnerabilitatea ta, de trăirile tale şi face bine să le exprimi. Îţi face bine ţie, bărbatului care ştie că este firesc şi uman să aibă emoţii, face bine cuplului, pentru faptul că exprimarea emoţiilor faţă de femeie o ajută pe ea să îi cunoască aşteptările şi dorinţele, face bine pentru educaţia copiilor, care vor cunoaşte că este normal ca tatăl lor să îşi exprime emoţiile, devenind astfel un exemplu bun de urmat.

Şi maniera în care îţi expui emoţiile este importantă, deoarece exprimarea lor nu este menită să ducă la dezechilibru sau critică, ci din contră, la eliberare, normalitate şi decizii asumate.

Gândeşte-te! Oamenii nu au capacităţi senzoriale să citească gânduri sau reacţii, dar au capacitatea de a comunica, iar această resursă, utilizată în mod eficient, naşte înţelegere şi deschidere atunci când tu vrei să fii înţeles de femeia din viaţa ta şi te laşi astfel, vulnerabil.

Şi da, femeile au nevoie ca bărbaţii din vieţile lor să îşi exprime emoţiile. Generează deschidere, apropiere, încredere şi oferă sprijin emoţional. Femeile sunt dornice să cunoască şi această latură a bărbaţilor din vieţile lor, dar nu pentru a îi critica sau manipula, ci pentru că, aşa cum ele vor să fie înţelese, în aceeaşi măsură vor fi preocupate cum pot face bine bărbaţilor lor.  

Suntem diferiţi şi dacă vrem să funcţionăm împreună este necesar să comunicăm, să ne lăsăm descoperiţi, să ne fie bine, fără îngrădiri false.

O relaţie de cuplu nu se limitează la îndatoriri comune, materiale şi sociale. Dincolo de tot acest tablou în care cei doi sunt integraţi, este vorba despre căldura sufletului, empatie şi modul blând în care cei doi se găsesc şi îşi fac bine reciproc. Iar emoţiile sunt un punct comun în toată această complexitate.

A îţi exprima emoţiile nu înseamnă a deveni o victimă închipuită a evenimentelor din viaţa ta, pe care le reverşi, cu sens de apropiere, celui de lângă tine. Nu înseamnă nici să aştepţi ca, după ce te vaiţi, celălalt să îţi rezolve problemele.

Înseamnă să ai capacitatea să te laşi vulnerabil într-un context sănătos pentru tine şi pentru cuplu, evitând ca problemele tale să polueze relaţia. Înseamnă să dai dovadă astfel că îţi pasă, că împărtăşeşti cu cel de lângă tine viaţa ta şi trăirile tale, că poţi crea apropiere. Înseamnă să te abandonezi în braţele celui de lângă tine, acolo unde poţi fii tu, unde te simţi apreciat, înţeles, mângâiat şi în protecţie că, emoţiile şi sentimentele tale sunt o confirmare a faptului că eşti bine.

Este un loc în care îţi va fi dor să revii mereu şi mereu, pentru că este oaza ta de încărcare.

Aşa că nu fugi de emoţii, nu le inhiba, nu le anula, exprimă-le!

Încearcă! Este ceva diferit. Chiar dacă nu te simţi în confort de prima dată, nu renunţa!

S-ar putea să te surprindă, în mod plăcut, reacţia femeii din viaţa ta.

Rămâi conectat

Te anunțăm când apar noi perspective pătrunzătoare
Thank you! Your submission has been received!
An error occurred, please check your input.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI