“Emoţiile sunt pentru cei slabi!
Emoţiile sunt pentru femei!
Bărbatul nu trebuie să îşi arate slăbiciunile!
Emoţiile sunt gânduri.
Emoţiile? Nişte prostii!”
Îţi sunt cunoscute aceste afirmaţii? Şi tu le exprimi? Cât de des?
Bărbaţii nu îşi exprimă emoţiile. Nu este regulă, există şi excepţii, dar este o majoritate.
Emoţiile nu sunt slăbiciuni, prostii şi nici gânduri exclusive.
Emoţiile sunt reacţii, stări, percepţii senzoriale limitate în timp, care dau naştere, mai departe, unor gânduri sau sentimente, în funcţie de situaţiile care au generat acele emoţii.
Ele pot fi declanşate de orice stimul exterior şi sunt experimentate, în egală măsură, atât de bărbaţi cât şi de femei.
De ce femeile le exprimă mai uşor, iar bărbaţii spre deloc, este o chestiune ŞI de educaţie. Şi strict la acest capitol, al educaţiei ne referim acum. Iar baza subiectului are în analiză oameni echilibraţi şi asumaţi în vieţile lor.
Copiii - băieţi sunt educaţi să nu îşi exprime emoţiile. Motivul? Un băiat, viitor bărbat, trebuie să fie puternic, să nu îşi arate slăbiciunile, să nu plângă, să nu spună ce simte, ce nevoi are, ce aşteptări, dorinţe sau trăiri, trebuie să fie bărbat şi atât.
Ce înseamnă acest lucru? De unde această concepţie?
Bărbaţii sunt fiinţe umane ca şi femeile. Dacă femeile au o înclinaţie mai facilă spre a îşi exprima emoţiile, indiferent de modalitatea prin care o fac, acest lucru nu înseamnă că bărbaţii nu experimentează emoţii. Şi încă cum!
De multe ori bărbaţii pot avea o profunzime a trăirilor mult mai accentuată comparativ cu femeile dar, din educaţia precară, îşi înfrânează exprimarea emoţiilor. Rezultatul? Suferinţă, dezechilibru, temeri, neacceptare, nepotrivire, tumult mental, fugă, blocaj.
A îţi exprima emoţiile nu înseamnă că eşti fals, neasumat, fricos sau mai puţin bărbat.
Înseamnă că ai capacitatea să fii conştient de vulnerabilitatea ta, de trăirile tale şi face bine să le exprimi. Îţi face bine ţie, bărbatului care ştie că este firesc şi uman să aibă emoţii, face bine cuplului, pentru faptul că exprimarea emoţiilor faţă de femeie o ajută pe ea să îi cunoască aşteptările şi dorinţele, face bine pentru educaţia copiilor, care vor cunoaşte că este normal ca tatăl lor să îşi exprime emoţiile, devenind astfel un exemplu bun de urmat.
Şi maniera în care îţi expui emoţiile este importantă, deoarece exprimarea lor nu este menită să ducă la dezechilibru sau critică, ci din contră, la eliberare, normalitate şi decizii asumate.