Use this dismissible announcement area to promote sales and important site-wide messages.

Decizii asumate

“Cum aleg?

Cum ştiu dacă am ales bine?

Oare decizia mea este cea corectă?

Cel mai dificil este să aleg.”

În orice moment al vieţii eşti nevoit să decizi, să faci alegeri, să îţi asumi consecinţe. Natura deciziilor diferă în funcţie de conjunctură. Unele decizii sunt aproape înconştiente, altele se lasă mult aşteptate.

Şi într-o situaţie şi în cealaltă, tot tu eşti. Iar dacă reuşeşti să decizi zilnic pe ce stradă alegi să mergi spre birou, de exemplu, ce fel de mâncare vrei să mănânci la prânz sau la ce şcoală vrei să îţi înscrii copilul, este evident faptul că eşti capabil să decizi.

Deciziile tale vor avea întotdeauna la bază o analiză pe care ţi-o atribui. Fie că analiza ta este influenţată de opinii exterioare, fie că alegi să copiezi o decizie care a funcţionat pentru alţii şi apreciezi că ar putea fi potrivită şi pentru tine, fie că eşti inovator în decizia ta, alegerea îţi aparţine.

Nimeni nu te asigură că mâncarea pe care o îngerezi astăzi la prânz nu are în ea un ingredient care ţi-ar putea dăuna sănătăţii sau dacă strada pe care alegi să mergi astăzi la serviciu nu este în reparaţii sau şcoala la care va merge copilul tău nu cuprinde şi elemente care poate nu vor fi pe înţelesul lui.

Şi ce vei face în astfel desituaţii? Vei fi nevoit să găseşti alte soluţii care să te ajute să continui pe cale pe care ai păşit deja sau poate o vei schimba.

Şi iată, răspunsul a venit singur! Indiferent de decizia ta, ea va fi întotdeauna corectă pentru tine deoarece la acel moment, pe baza analizei elementelor pe care le puteai cunoaşte, a fost cea mai bună alegere pe care ai putut să o faci. Iar dacă pe parcursul derulării ei, acea decizie se dovedeşte că poate nu a fost cea mai inspirată, vei găsi soluţii alternative care să te ajute să depăşeşti orice obstacol. Există soluţie pentru orice situaţie. Important este să o cauţi.

Este atât de greu să decizi? Nu.

Ceea ce îţi îngreunează mintea cu astfel de nelinişti este frica care te va face să te îndoieşti mereu de alegerile tale, deoarece deciziile întotdeauna atrag consecinţe. Şi cum suntem programaţi să rămânem ancoraţi în ceea ce cunoaştem, deoarece schimbarea naşte căi nestrăbătute, este firesc să ai tendinţa să ţi se pară că nu poţi decide.

Dar tu poţi să decizi şi, în egală măsură, să duci la îndeplinire ceea ce îţi propui. Iar confirmarea eşti chiar tu, cel ce face zeci de alegeri, zilnic.

Alegerile tale vor fi întotdeauna bune, deoarece se vor potrivi cu felul tău. Este posibil ca decizia ta să fie criticată de exterior, dar acest lucru nu înseamnă că tu nu ai ales corect. Fiecare are popriul mod de percepţie şi analiză. Fiecare are propriile aşteptări, propria realitate şi propriile valori. Ele vor sta la baza unei analize proprii.

Dacă laşi pe alţii să decidă în locul tău, nu înseamnă că ei au ales corect şi tu nu.  Înseamnă că ei au ales corect pentru ei, dar nu pentru tine.

De câte ori te-ai lăsat acaparat de ceea ce au spus alţii? Poate de prea multe ori.

De câte ori te-ai simţit prins într-o conjunctură care ţi-a fost impusă? Cu o frecvenţă prea mare poate.

De câte ori ai făcut “ce se face”, doar pentru că aşa este cutuma? Aproape mereu.

De câte ori ai fost criticat, atunci când ai încercat să alegi aşa cum tu ai simţit sau gândit? Întotdeauna.

Unde te-au dus toate aceste comportamente? La o stare de nelinişte şi neregăsire cu sine.

Ai putea să rămâi într-o astfel de situaţie sau ai putea să laşi în urmă orice formă de incertitudine, să ai încredere că deţii toate mecanismele necesare şi eşti capabil să decizi pentru tine.

Iar când exteriorul are altă părere despre alegerea ta, respectă-i părerea dar impune-i limite. Nu permite altora să îţi traseze viaţa şi deciziile.

Ce te face să crezi că modul lor de a decide pentru tine, ar putea fi mai corect, comparativ cu cel pe care tu îl stabileşti?

Nici argumentul “au mai făcut şi alţii aşa, şi le-a fost bine”, nu este valabil.

Gândeşte-te că toţi suntem la fel, adică umani, imperfecţi şi capabili să decidem.

Dacă alţii au decis pentru ei cu succes, pe tine ce te-ar opri?

Ghidează-te dacă simţi nevoia, caută-ţi răspunsuri dacă te ajută, încearcă fără să ştie nimeni ce faci, ai încredere în capacităţile tale, simte-te liber în propria viaţă şi progresează.

Pregăteşte-te pentru ceea ce va urma, la nivelul la care poţi să conştientizezi rezultatul. Şi fii mereu bucuros de experienţă, indiferent ce îţi aduce ea.

Nimic din ce ţi se întâmplă în viaţă nu este o pură coincidenţă. Iar când ţi se pare dificil, înaintează cu şi mai mare determinare. Înseamnă că eşti capabil şi trebuie doar să îţi demonstrezi asta.

Nu uita că deţii, în structura ta, capacitatea de a decide. Deja o faci. Aşa că nu te lăsa intimidat de părerile altora şi nu uita că deciziile nu atrag mereu situaţii favorabile. Rămâi ancorat în relitate, indiferent ce înseamnă acest lucru. O situaţie mai puţin favorabilă, nu înseamnă o decizie greşită.

Fă-ţi cercetarea proprie, vezi ce îţi doreşti, bucură-te când câştigi, învaţă să pierzi şi rămâi conştient că totul funcţionează în echilibru. Dacă pierzi înseamnă că nu îţi este potrivit şi se elimină natural. Dacă câştigi este evidentă armonizarea cu tine.

Alege-ţi un drum şi fă-l calea ta. Va fi unic ca şi tine, vei putea să ţi-l personalizezi, să alegi orice va cuprinde, să îi stabileşti limitele, să decizi pe cine mai primeşti să te însoţească. Ce poate fi mai valoros decât ceva ce este făcut de tine! În felul tău, în lumea ta, în acord cu tine.

Crezi că ai nevoie de mai mult? Alege conştient.

Rămâi conectat

Te anunțăm când apar noi perspective pătrunzătoare
Thank you! Your submission has been received!
An error occurred, please check your input.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI